Het artikel van ds. Dick de Jong waarnaar hieronder wordt verwezen heeft hij in juli 2014 van zijn website verwijderd. Het is nog wel te vinden op eeninwaarheid.info: "Feest van genade in Drachten 3"
Er is een indrukwekkende rij GKVâs die heel veel aandacht en tijd bleken en blijken te besteden aan een boekje onder de titel â40 dagen: Feest van genadeâ (door Aad Kamsteeg en Ronald Westerbeek, 11e druk 2012). Ds. Dick de Jong1 te Dordrecht, heeft dit verschijnsel geanalyseerd en op zijn eigen website gepubliceerd (knoop 22) en tevens aangeboden aan eeninwaarheid.info onder de titel 'IN DE WEEGSCHAAL - 40 dagen, of 52 catechismus-zondagen', gepubliceerd d.d. 23-03-2013. Ik citeer alleen het slot van zijn bijdrage op eeninwaarheid.info:
Maar op de bladzijden 76 en 83/84 wordt beweerd (wat een beschuldiging!!), dat wij een hindernis opwerpen voor buitenkerkelijken. Dat doen we door onze gewoonten en gebruiken, waarvan buitenstaanders totaal vervreemd zijn (dit laatste is een goede woordkeuze!). Wij hebben een culturele kloof laten ontstaan tussen ons en niet-christenen, door âons kerkelijke taalgebruik, onze Geneefse melodieĂ«n en ons orgelspelâ, etcetera. Daarom moeten wij onze vormen aan hen aanpassen. âNet zoals Jezus dat deedâ.
Het is opmerkelijk dat in dit boekje, dat niet voor buitenstaanders is geschreven, toch geen enkele verwijzing naar onze Gereformeerde belijdenissen te vinden is. En niet alleen dat. Het taalgebruik verraadt ook niet veel affiniteit daar mee. Wordt er al rekening mee gehouden dat ook wij, Gereformeerde kerkleden, de taal van zelfs de catechismus niet meer verstaan? In plaats van 40 dagen feest van genade pleit ik voor grondig gebruik van de catechismus, zowel bij de catechisaties als ook in de zondagse erediensten. Met een trouwe opkomst zowel in de morgen- als in de middagdiensten, in plaats van 6 weken in groeigroepen ten koste van wat al wordt verricht.
Net zoals Jezus dat deed? Of is het niet eerder zoals Israël dat zo vaak deed? Zij bleven Jahweh vereren, o ja, maar ze begonnen wel met de vormen aan te passen aan die van de heidenen in het midden van wie zij woonden. Er was zelfs een Simson voor nodig om ze er van af te brengen.
Nee, de culturele kloof is gemaakt door hen die zich van hun christelijke verleden vervreemd hebben. Niet wij moeten ons aan hun gewoonten en muziekstijlen en manier van taalgebruik aanpassen, maar als ze bij de kerk willen horen moeten zij dat tonen door zich aan de kerkelijke gewoonten aan te passen (al moeten wij onnodige hindernissen natuurlijk opruimen, en al zijn niet alle veranderingen en vernieuwingen verkeerd!).
Maar we moeten toch doen ânet zoals Jezus dat deedâ? Waar in de Bijbel lezen we dat dan toch? Er wordt naar geen tekst verwezen. De volgende verwijzingen vond ik zelf, maar dan tegengestelde: onze Heer wierp hindernissen op. MatteĂŒs 13:10-17, Jezus sprak in gelijkenissen, omdat het hart van dit volk is vet geworden, en opdat ze horende niet zouden verstaan. MatteĂŒs 15:22-28, de Kananese vrouw die door Jezus eerst met geen woord geantwoord werd, en vervolgens met de honden vergeleken werd.
Ten slotteÂ
1emeritus predikant van de Ebenezer Canadian Reformed Church te Burlington, Ontario, Canada. Zijn algemene website heeft als titel: 'PREKENBOEKENPLANK'
Volgens ds. De Jong liggen aan bovenstaande Amerikaans-Evangelische invloeden aan ten grondslag.
Opvallend detail is dat op de homepage van de Gereformeerde Kerk vrijgemaakt te Dordrecht wordt opgeroepen om gezamenlijk het 'Feest van genade' te vieren in de periode van 40 dagen voor Pasen.
Overige artikelen/publicaties over 'Feest van genade':
19-11-2011 eeninwaarheid.info - D.J. Bolt - Feest van genade in Drachten 1
03-12-2011 eeninwaarheid.info - D.J. Bolt - Feest van genade in Drachten 2
sept./okt. 2008 - Wegwijs - Marja Zwikstra-de Weger - korte recensie 40 dagen: Feest van genade
Achtergrondartikelen die het project '40 dagen: Feest van genade' raken:
sept. 2011 - Nader Bekeken - Rondblik - B.P. Hagens - Van vreemdelingen tot consumenten - citaat:
In het voorgaande kwam geregeld het woord âbehoefteâ langs. Behoefte aan verbondenheid, geluk(sgevoel), emotionele beleving, alternatieve samenleving enz. enz. Van de kerk wordt verwacht dat zij voorziet in die stoet van behoeften, van âreligieuze behaaglijkheidâ tot de kerk als âcontrasterende gemeenschapâ. Wat âmenâ van de kerk verwacht, is kennelijk âmaakbaarâ. Dit biedt de beleveniseconomie â waarmee wij elke dag te maken hebben - onbewust een opening voor beĂŻnvloeding van ons geloofsleven. Het geloof wordt verzelfstandigd tot een âproductâ waarbij mensen hun eigen belevenis ervaren en die belevenis ook zelf regisseren. In deze beleving wordt God ervaren via de invulling van menselijke behoeften. Kerkmensen vallen dan in de rol van religieuze belevenisconsumenten die zich ook (!) in de kerk gedragen als koning klant (contractdenken). De boodschap van de kerk staat echter haaks op deze ontwikkeling. Ik mag bij de HERE levensonderhoud âkopenâ zonder geld. Hij geeft mij ander brood dan ik zelf gekocht zou hebben, want de HERE geeft âbroodâ dat wĂ©l verzadigen kan (begin Jes.55). Dit unieke evangelie verkondigt de kerk in de wereld. In de openbare eredienst is de prediking gericht aan de verbondsgemeente; deze gemeente zwermt vervolgens uit om met het gehoorde licht-in-en-voor-de-wereld te zijn. Dit kan zowel individueel als gezamenlijk (gereformeerde organisaties). De kerk mag zoals geestelijke krachtcentrale âstad op een bergâ zijn via de gelovigen (Mat.5:14-16). Als dit gaat stagneren omdat de kerk (kerkleden) nogal druk is (zijn) met het voorzien in allerlei religieuze behoeften, is dat een ramp voor de wereld â ook al wordt dat door velen niet zo begrepen.
Beschrijving 40 dagen: Feest van genade
06-11-2011 cvkoers.nl - zeer uitvoerige Uitleg over het gemeenteproject 40 dagen: Feest van genade - met diverse links
GKV Hardenberg Baalderveld-Oost - Een informatieboekje 'Feest van genade' (pdf)
GKV Koningskerk - Zwolle-Zuid - Projectgids: 40 dagen: Feest van genade (pdf)
Feest van genade bestaat uit zes themaweken.
Hieronder een kernachtige samenvatting van elk weekthema.
Week 1: Hartstocht voor God
Je bent geschapen om God te verheerlijken door van Hem te genieten. Als je iets van Gods heerlijkheid ziet, betekent dit dat je Hem in Christus leert bewonderen en liefhebben om wie Hij is. Je relatie met Hem wordt het belangrijkste in je leven â en dat is ook Gods bedoeling met jou: dat je leeft in gemeenschap met Hem.
Week 2: Zonde, de grootste vijand
Je mag erop vertrouwen dat God jou het allerbeste wil geven. Zonde is: denken dat satan je iets beters te bieden heeft, net als Adam en Eva dat deden. Het gaat niet maar om het overtreden van regels, maar om het kwaad doen aan de Persoon die deze regels gaf omdat Hij van je houdt. Niets doet God meer verdriet dan dat er afstand groeit tussen mensen en Hem â en dat is wat zonde met je doet.
Week 3: Het feest van genade
We staan niet alleen schuldiger tegenover God dan we kunnen peilen, we zijn ook meer geliefd en geaccepteerd door God dan we durven dromen. De kern van het Evangelie is de Grote Ruil: Christus kreeg wat wij verdienen, de doodstraf, opdat wij krijgen wat Hij verdiende: vrijspraak en Gods eeuwige liefde. In Christus kreeg je een nieuwe identiteit: kind van God, vriend van Jezus, tempel van de Heilige Geest. Kortom: je bent een nieuwe schepping!
Week 4: Met heiliging de wereld in
Je mag gaan leven vanuit die nieuwe identiteit en steeds meer toegroeien naar Christus. Je kunt dat niet op eigen kracht, en dat hoeft ook niet: de Heilige Geest wil het in jou werken. Als jij de leiding over je leven overgeeft aan God en bidt om vervulling met de Geest, vernieuwt Hij je van binnenuit (vrucht van de Geest) en zal Hij je toerusten om anderen te dienen en te getuigen van Christus (gaven van de Geest).
Week 5: Verbondenheid: om de ziel van de ander
Christus wil graag dat de onderlinge verbondenheid in de gemeente hecht is en Hij wil dat ook mogelijk maken. God schiep ons immers om te leven in diepe verbondenheid met Hem en met elkaar. De mate van verbondenheid die de Bijbel ons voorhoudt, is alleen mogelijk in een kleine groep. Dat is de plaats bij uitstek om elkaar te helpen discipel van de Here Jezus te zijn.
Week 6: De missionaire kerk
Het is onze grote roeping als gemeente om Christus te verkondigen aan onze stads- en dorpsgenoten. In alles wat we doen als kerk, zouden we ons moeten afvragen: brengt dit ons én buitenkerkelijken dichter bij Christus? Onze drijfveer: liefde voor de mensen om ons heen! Je wilt graag met hen delen wat jij zelf ook hebt ontvangen in Christus: genade en bevrijding. Het feest van genade!
< Vorige | Volgende > |
---|