Wat kun je doen om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek?

Wat kun je doen om je goed voor te bereiden op een sollicitatiegesprek?

27 March 2023 Off By Estee

Als je op dit moment op zoek bent naar een baan, is het fijn als je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Het is dan wel belangrijk om je optimaal voor te bereiden op dit gesprek. Op die manier zorg je er namelijk voor dat de kans dat je wordt aangenomen maximaal is. Er zijn veel verschillende dingen die je kunt doen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. In deze tekst vind je een aantal voorbeelden van dingen die je kunt doen om je voor te bereiden op een sollicitatiegesprek. Lees dus vooral verder als je binnenkort een sollicitatiegesprek hebt. 

 

Zorg ervoor dat je CV er goed uit ziet

Een werkgever die overweegt om jou aan te nemen heeft niet veel informatie over jou. Een van de belangrijkste bronnen van informatie is voor de werkgever jouw CV. Het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je CV er goed uit ziet wanneer je het aanlevert bij een bedrijf waar je solliciteert. Je moet er logischerwijs voor zorgen dat het compleet is, wat betekent dat al je werkervaring op het CV te vinden moet zijn. Ook kan het slim zijn om een van je vorige werkgevers te benaderen en diegene te vragen om een referentie te schrijven. Deze referentie kun je dan bij het CV bijvoegen, waardoor het bedrijf waar je solliciteert weet dat deze werkgever erg tevreden over je was. 

 

Zorg ervoor dat je netjes gekleed bent

Tijdens het gesprek zelf moet je logischerwijs goed voor de dag komen. Het is dus belangrijk dat je er verzorgd en netjes uit ziet. Iedereen heeft zijn of haar eigen kledingstijl, maar het is verstandig om deze misschien een beetje aan te passen als je op sollicitatie komt. Je kunt er het best voor kiezen om een nette outfit aan te trekken. Het is bijvoorbeeld verstandig om een van je beste overhemden te dragen. Bij een sollicitatiegesprek hoef je normaliter niet in pak te komen, maar een mooi overhemd kan de eerste indruk die je afgeeft aanzienlijk verbeteren. Je kunt bijvoorbeeld voor een zwart overhemd kiezen omdat dit zakelijk overkomt, maar een andere uitstraling afgeeft dan een wit overhemd. 

 

Rust goed uit

Je moet een goede eerste indruk achterlaten, dus je moet ervoor zorgen dat je goed uitgerust bent wanneer je op het sollicitatiegesprek aankomt. Daarom is het belangrijk om de dag van tevoren op tijd te gaan slapen zodat je goed kunt uitrusten.