Wat moet je regelen om als ZZPer aan de slag te gaan?

Wat moet je regelen om als ZZPer aan de slag te gaan?

24 March 2023 Off By Estee

Er zijn steeds meer mensen die niet in loondienst zijn bij een bedrijf, maar als ZZPer werken. Dit kan verschillende voordelen hebben, zowel voor het bedrijf als voor de ZZPer. Het is bijvoorbeeld zo dat je als ZZPer vaak veel meer vrijheid hebt dan wanneer je in loondienst bent. Je kunt zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt en welke niet. Bovendien ligt het uurloon van een ZZPer doorgaans hoger dan het uurloon van iemand die in loondienst is. Ook voor opdrachtgevers is het fijn dat je niet vast zit aan een ZZPer wanneer je deze voor één opdracht nodig hebt. Als je als ZZPer wilt gaan werken, is het wel belangrijk om bepaalde zaken te regelen. 

 

Het vinden van opdrachten

Als ZZPer zul je vaker op zoek moeten naar nieuwe opdrachten dan wanneer je werknemer bent. Dat komt doordat je als ZZPer vrij gemakkelijk losse klussen kunt aannemen en je na iedere klus toch weer nieuw werk nodig hebt. Gelukkig is het in veel gevallen niet erg ingewikkeld om leuke nieuwe klussen te vinden. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van een freelance platform. Op het internet zijn verschillende sites te vinden waarop opdrachtgevers hun klussen kunnen plaatsen. Op deze websites kun je gemakkelijk nieuwe ZZP opdrachten vinden. Als het je niet lukt om nieuwe opdrachten te vinden via het internet, kun je er ook voor kiezen om bedrijven direct te benaderen. Echter, vaak zul je relatief veel bedrijven moeten benaderen om een goede opdracht binnen te halen, terwijl je op een speciale site vaak erg snel een nieuwe opdracht gevonden hebt. 

 

Je eigen boekhouding doen

ZZPers zijn voor de wet ondernemers ook al voelt dit voor sommige ZZPers niet zo. Dit betekent dat je als ZZPer zelf moet zorgen voor het doen van je boekhouding. Het kan erg vervelend zijn om dit zelf allemaal bij te moeten houden. Daarom is het voor veel ZZPers fijn om een boekhouder in te schakelen. Echter, dit brengt wel een hoop kosten met zich mee, waardoor het slimmer is om je eigen boekhouding te doen. Wel is het belangrijk om je hier goed in te verdiepen, zodat je geen fouten maakt bij het doen van de boekhouding. 

 

Verzekeringen

Het is ook belangrijk om jezelf goed te verzekeren als je ZZPer bent. Mocht je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt raken, dan is het wel fijn om er zeker van te zijn dat er geld binnen blijft komen. Als werknemer ben je beschermd tegen arbeidsongeschiktheid, maar als ZZPer ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van een goede verzekering.